Dřevěné mostky BALANCE PLAY - aktivity pro každý věk

Už jsme vám představili balanční kameny Stapelstein a dřevěné mostky od BaaVi, které je skvěle rozšiřují a poskytují dětem ještě více zábavy, hraní, rozvoje a možností cvičení. 

Minule jsme si ukázali, co všechno se dá s mostky dělat a dnes si řekneme, jaká aktivita se hodí pro konkrétní věk. A že je využije celá rodina! 

 

balancni_cviceni_mostky

 

Co všechno balanční mostky napomáhají rozvíjet?

Hrubou motoriku, rovnováhu, koordinaci pohybů, sílu svalů celého těla, vnímání hranic prostoru, předvídání pohybu, soustředění, ale také rozvíjí představivost a napomáhají zvyšovat sebevědomí.

 

 

Jaká aktivita je vhodná pro konkrétní věk?  

 

  • Batolata

 První využití máme pro lezce objevitele. Jakmile se děti procvičí v lezení po zemi, brzy budou vyžadovat zajímavější terén než jen pouhou zem. Začněte s vytvořením podlézačky ze dvou až tří Stappelstein kamenů postavených na sebe a našeho mostku. Děti se naučí vnímat výšku překážky a nastavovat vůči ní své tělo s milimetrovou přesností.

 Pro zkušenější lezce můžete vytvořit první přelézačku z mostku podepřeným jedním kamenem na obou stranách. Děti se tak naučí se vnímat hranice prostoru a bezpečně lézt nahoru a dolů. Brzy budou  schopny přelézt i celý široký mostek na délku - velké dobrodružství pro malé dobrodruhy.

 S lezením se pojí další dovednosti, jednou z nich je volný sed, který umožní dětem mít uvolněné obě dvě ruce pro manipulaci s předměty. Pro sed s napřímenou páteří je vhodné, když jsou hračky uloženy výš, než je zem. Využijte mostek s polepem jako stoleček pro hraní, uvidíte, že páteř bude napřímenější a sed celkově kvalitnější. Polepy přenesou děti do imaginárního světa na rušnou farmu, do Zoo plné exotických zvířat nebo si mohou jezdit autíčky po spletitých silnicích a trénovat jemnou motoriku. Dále můžete vykouzlit z jednoho mostku lavici na sezení, aby byly nohy opřené na zemi a z druhého mostku stoleček k tvoření.

 

  • Chodící děti až 2 roky

Děti, které jsou již stabilní ve stoji a v chůzi budou brzy vyhledávat náročnější terén. Balancováním po vyvýšeném můstku se učí rovnováze, koordinaci svalů, ale také vnímání hranic prostoru a předvídání následků jejich kroků.

Kolem druhého roku milují děti napodobování a hraní si na určité role. Toho můžete využít pro dodání kuráže k chůzi po úzkém mostku a ve vyšších patrech. Můžete si hrát společně třeba na hasiče, kteří šplhají ve větvích stromu a zachraňují zatoulanou kočku.

 

  • Tři roky

 Kolem tří let, kdy se představivost stupňuje, bude velmi oblíbená hra “zem je láva”, chůze nad divokou řekou plnou hladových piraní a další hry, kde se fantazii se meze nekladou. Stále ve skutečnosti nejde o hru, ale o rozvíjející fyzické cvičení.

 

 

zabava_cviceni_pro_deti

 

  • Předškoláci

Předškoláci si mohou zkoušet další výzvy: vyskočit nahoru na mostek a zas dolů, přeskočit ho z místa, z rozběhu, chytit se ho rukama a skákat z jedné strany na druhou, balancování po špičkách, po patách, chůze pata-špička, chůze pozpátku, jako různá zvířátka (čáp, pejsek, kočička, medvěd, krab, rak, kačenka, had…). Mohou zkoušet rovnováhu na jedné noze, na chvilku zavřít oči nebo provést holubičku a rozdávat úsměvy na všechny strany.

 

  • Nejoblíbenější tip pro všechny děti

Napojte mostky za sebe, položte na ně další kameny, či plyšáky na překračování a postavte parádní opičí dráhu. Spojte je s Piklerkou, houpacím prknem a dalšími překážkami. Uvidíte, že děti budou tuto opičárnu milovat. Nejlepší na tom všem je, že si děti hrají, hra je BaaVí a zároveň se tím rozvíjí.

 

  • Velké děti a dospělí

Vytvořte si dle návodu v tomto článku z mostku BALANCE PLAY balance board a trénujte nejdříve „obyčejné“ stání a poté zkoušejte všechny klasické cviky, dřepy, zvedání nohy, jednoduché cviky se zavřenýma očima. Nestabilní podloží vás bude nutit zapojovat střed těla a balanc dosud často nepoznaným způsobem. Toto cvičení je potřebné jak pro zdraví, tak pro sporty jako snowboard nebo motorka. Přidejte tedy ke svému kardiu a silovému tréninku ještě balanc a pokryjete vše, co vaše tělo potřebuje!

 

Napadl vás další cvik nebo využití dřevěných mostků BALANCE PLAY od BaaVi? Objednejte si své mostky a můžete si hrát i cvičit zároveň!

 

mostky_baavi_ke_stapelstein_kamenum